28 december, 2020

Bewustzijn en Religie, essays


Inmiddels zijn er drie essays met als titel Bewustzijn en religie gepubliceerd (zie tabblad). Volgende delen worden binnenkort geplaatst. 

Ik schrijf onbevangen. Het zijn verhalen. Wetenschap is het niet, maar over elk essay is degelijk nagedacht. De toelichting (Bewustzijn en religie, toelichting) benadrukt wat de kern van de essays vormt: het ontstaan en de geschiedenis van religies is gerelateerd aan de ontwikkeling van het bewustzijn. 

Bewustzijn en religie, 1 beschrijft wat de aanleiding voor de mens geweest zal zijn om met het schrijven van scheppingsverhalen te beginnen. 

Bewustzijn en Religie, 2  toont, ondanks alle oorlogen en het daarmee gepaard gaande geweld, de toenadering van God en de mens aan, zoals dat in het Oude Testament naar voren treedt. In het Nieuwe Testament wordt de toenadering bekroond: Jezus wordt de Christus. 
Verder markeert deel 2 nog een aantal stappen in de ontwikkeling van het bewustzijn waarvan een duidelijke afdruk binnen verschillende religies te vinden is, zoals binnen het zoroastrisme en het boeddhisme. Deel 2 eindigt met de gewaagde stelling dat de eerste scheppingsverhalen voor de mens toentertijd even relevant waren, als wetenschappelijke theorieën nu.

In Bewustzijn en religie, 3 wordt de ontwikkeling van het bewustzijn geschetst. De mens ontwikkelt zich vanuit de groep (stam, volk) meer en meer naar een individu. Met alle gevolgen van dien. Want ach, zeg nou zelf, een leven leiden gaat toch niet over rozen? En nog altijd hunkeren mensen naar onbedorven leiderschap. Mensen verschuilen zich graag achter iets waarvan zij menen dat het groter is dan zijzelf. Wanneer ik met de hond wandel en het hard waait en regent, schuil ik ook graag even achter de brede stam van een grote boom. Toch kunnen religies, leiders en culturen - vaak een combinatie hier van - de ontwikkeling van het bewustzijn belemmeren. Maar op de lange duur worden deze barrières onherroepelijk geslecht. Hoe dan ook, de ontwikkeling van het bewustzijn schrijdt voort. Culturen en religies komen en gaan. Tenslotte is daar geen ontkomen aan.

Geen opmerkingen:

Veel gelezen: